"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


diumenge, 17 de maig del 2015

Visita turística al Castell i la Col·legiata de Santa Maria de Mur


Castell de Mur
Col·legiata de Santa Maria de Mur



Avui hem anat a fer una visita turística, guiada, al Castell de Mur i a la Col·legiata de Santa Maria. Les dos estan al mateix altiplà, i pel que sembla en els segles X i XI estaven rodejades per una muralla. Per arribar-hi s'ha de passar per Guàrdia de Noguera (o de Tremp).
Feia més d'un mes que m'havia posat en contacte per confirmar els horaris de les visites guiades i el preu per persona, pel que avui ens hem presentat amb temps suficient per estar al lloc, per la visita de dos quarts de dotze. La mateixa persona que cobra el tiquet, una vegada hem passat tots per caixa, tanca el despatx i cap el castell a fer el guiatge. Primer al peu del castell ens fa una explicació de l'historia del castell, dels seus personatges, Arnau Mir de Tost i la seva esposa Valença, i del temps convulsos que es vivien en aquelles èpoques, amb guerres entre cristians i musulmans, i entre cristians dels diferents regnes i contats d'aquelles contrades.
Una vegada assabentats de les moltes particularitats del castell, una d'elles era que no va ser mai conquerit, entrem a dins, i explicant-nos com es distribuïa l'espai, del número aproximat d'habitants i com devia ser la vida a dins, amb tots els seus detalls. Les pedres de fora estan restaurats, igual com al torre i la teulada del que era la residencia del castell. La resta, per dins, està netejat però no reconstruït. Es pot aprecia els forats on anaven les bigues dels pisos, els forats de les latrines, on hi havia l'aljub, etc.
Una vegada finalitzada l'explicació pugem al pas de ronda i a dalt de tot de la torre. Retornem a l'entrada on la guia ens està esperant per portar-nos a visitar la col·legiata, que era una canongia. Jo no acabo de diferenciar les diferents categories de Col·legiates, Canongies, Monestirs i Convents.
Està en part rehabilitada, però no en massa bon estat. Es veu que encara estan excavant. En mig hi ha la tomba de l'Arnau, l'esposa no saben on està enterrada. El retaule de l'altar principal es una copia molt ben feta, l'original està en un museu de Boston, encara que la part de baix ha desaparegut, rosegada pels rosegadors i per les inclemències del temps, que en part afecten a l'interior. Hi havia dos capelles amb retaules, que estan a les últimes, quasi no queda res. Les altres capelles estan per rehabilitar per sense retaules ni ornamentacions. Sobre el saqueig sistemàtic del romànic català hi ha prou informació perquè jo m'estengui aquí, més quan jo no soc un entès.
Una vegada finalitzat, la intenció era dinar i anar a visitar uns llogarets de l'entorn, però resulta que el restaurant més a prop o es a Tremp o a l'Hotel Terradets, on hi ha un bufet per 16,50 € els cap de setmana. Aquí es on dinem i ja no tenim humor de retrocedir fins a Guàrdia de Noguera per visitar els llocs que teníem previstos. Si que en comptes de passar Camarasa, de camí cap a casa, ho fem per Àger, una mica més llarg, però amb carretera més fàcil per a mi.

Per veure i/o baixar les fotografies, teclejar aquí.

00000000000000000000000



000000000000000000000000000




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada