"La consecució d'una gran gesta no és solament gràcies a l'esforç físic i tècnic abocats, si no que també és conseqüència d'haver-ho somiat, i que aquest segon factor és tan important o més que el primer, ja que un bon entrenament i planificació pot fer-te arribar molt lluny, però mai et portarà a un somni impossible. (Walter Bonatti)".

Sheep are not pacifists are cowards (Les ovelles no son pacifistes, son covards).

The only failure is giving up (L’únic fracàs es donar-se per vençut).

L'única forma d'aconseguir l'impossible es creure que es possible.

Només aquells que s'arrisquen anar massa lluny podran saber el lluny on poden arribar.


divendres, 19 d’agost del 2016

Una lliçó de vida a aprendre dels llops


Copiat i traduït de la pàgina de AldeaViral (El mejor contenido viral de la red), encara que he hagut de canviar una mica el format per posar-m'ho al meu blog. Espero que als propietaris no els sabrà greu.

Aquesta fotografia té un poderós missatge per als humans i ja ha emocionat a mig món

Els éssers humans vivim obstinats a domesticar i ensenyar als animals, quan són ells els que poden donar-nos importants lliçons de vida. Segurament recordaràs la humanitat i noblesa mostrada per l'orangutan i l'embarassada o les 15 importants lliçons que els humans han d'aprendre dels gossos per ser feliços, dos magnífics exemples del saber fer dels animals. Dofins, elefants, primats i altres animals viuen en grups socials fortament jerarquitzats en els quals, a la seva manera, cuiden els uns dels altres. Una qualitat de la qual els humans manquen en moltes ocasions, si s'ha de jutjar per la desigualtat social que existeix entre nosaltres.

La bandada de llops
Fa gairebé dos mesos, Barbara Hermel Bach va compartir una curiosa fotografia d'una bandada de llops desplaçant-se per la neu.


Una bandada de 25 llops es desplaça a temperatures de -40º a través de la neu pel Parc Nacional Wood Buffalo de Canadà. Pot semblar una imatge qualsevol, però segons l'explicació de Barbara, la seva disposició amaga molts secrets.


“Els primers llops són els més vells i/o els malalts. Ells marquen el pas a la bandada. Si fos a l'inrevés, els deixarien enrere i perdrien contacte amb el grup. En el cas d'una emboscada, serien sacrificats. Els segueixen en la fila. els més forts, són la defensa del grup. Al centre va la majoria de la bandada, i darrere d'ells un segon grup de llops forts (la rereguarda). L'últim llop va sol, és el mascle alfa. Des d'aquesta posició controla tot, pot veure-ho tot i decideix la direcció del grup. L'alfa pot veure la bandada completa. D'aquesta forma, la bandada es dirigeix sota les seves ordres, es mou concorde al pas dels ancians i es cuiden entre ells”.

L'explicació ha meravellat a milers d'usuaris que l'han compartit fins a convertir-la en un fenomen global. No obstant això, molts dubtes de la seva veracitat.

Massa bonic per ser veritat?


Segons els texts consultats sobre l'estructura social dels llops, no existeix informació sobre la seva disposició a l'hora de marxar, encara que tots els experts i biòlegs coincideixen sobre la seva estricta jerarquia social.

“Els llops tenen un nivell molt estricte de jerarquia, entre els quals s'inclouen lleis i comportaments que han de ser complerts per tots els membres de la bandada. L'ordre social és exercit mitjançant la por i la dominació del mascle alfa i el seu principal parella, la femella beta. No obstant això, i encara que sembli un règim dur, l'únic objectiu del mascle alfa és protegir, cuidar i augmentar la bandada. Cadascun té un paper que complir i això els ajuda a sobreviure com a grup”.

Segons aquesta informació, no resulta inversemblant que la bandada adopti aquest tipus d'estructura o una semblant per traslladar-se.

La figura de la femella beta


Segons la informació aportada per l'autor de la fotografia, es creu que l'animal que encapçala el grup no és un exemplar vell o malalt, sinó la mateixa femella beta, qui compleix amb la comesa d'obrir pas i triar una ruta segura entre la neu, para, d'aquesta forma, fer que el grup estalviï la màxima energia possible. No oblidem que es mouen a temperatures de -40ºC i aquest colideratge permetria el control de la bandada i la protecció del grup.

Dades incertes, lliçons ètiques certes


Tal vegada no sapiguem amb seguretat si la configuració de la bandada és certa o no, però al meu entendre, això no impedeix que sigui una idea brillant. Si més de 500.000 persones l'han compartit inspirats per ella i pel que representa, és perquè la gent està cansada de l'egoisme i l'ambició desmesurada. Tal vegada sigui hora de recuperar el civisme, la solidaritat, la cooperació, el ben comú i l'ajuda mútua de l'antiga “bandada humana”, no ho creus?

Jo particularment crec més la segona opció, que el primer marxador es la femella beta, o potser el mascle alfa i la femella beta estan invertits. Però la veritat es que no té massa importància davant del que ens estan ensenyant.


Aconsello subscriure's als articles de AldeaViral 

000000000000000


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada